Midtjysk Astro Icon

Midtjysk Astronomiforening

Foreningen for alle astronomiinteresserede

Sidst opdateret: 04/04/2024 16:07

Juleafslutning d. 11. december

Juleafslutningen d. 11. december 2014:


Inden den generelle julehygge og æbleskiverne fortalte Martin Jensen (formand for MAF) om ”Astronomiske fejltagelser og andre skæve indfald” – en tur gennem nogle af astronomihistoriens forestillinger, problemstillinger og fejltagelser.

Blandt nogle af emnerne kan nævnes:

* Orson Welles radio-oplæsning fra ”Klodernes kamp” (”The War of the Worlds”) på The Mercury Theater on Air d. 30. oktober 1938 og den furore det skabte i datidens USA, hvor store dele af befolkningen virkelig troede, at landet blev invaderet fra rummet.
  
Orson
        Welles- Klodernes Kamp

Orson Welles oplæsning af ”Klodernes kamp”

*Giovanni Schiaparellis´s teorier om canali (italiensk for sprækker) på Mars blev af andre hurtigt oversat til kanaler, hvilket ledte til forestillinger om vandingskanaler med smeltevand fra polerne på Mars. Rigmanden Percival Lowell byggede det berømte Lowell Observatory i Arizona. I det store teleskop mente han også at kunne observere kanaler på Mars – det viste sig dog at være ”optiske illusioner”.

* August Comte udtalte i 1859: ”Vi kan aldrig på nogen måde udforske stjernernes kemiske sammensætning eller mineralogiske struktur… – De er simpelthen for langt væk”. Men han tog grundigt fejl ! Mindre en 30 år senere udviklede Kirchhoff og andre ”astrospektroskopien”. Denne nye videnskab fik hurtigt stor succes, man fandt endda et grundstof, som endnu ikke var kendt på jorden – nemlig Helium.

* Det gamle spørgsmål om ”Jorden er flad” havde vel allerede fundet en løsning, men da besætningen på Apollo 8 d. 24. december 1968 rundede månen og så og fotograferede ”Earth Rise” kunne ingen længere være i tvivl. Under transmissionen til Huston benyttede astronauterne lejligheden til at læse op fra ”Skabelsesberetningen”. Ateisten Madalyn Murray O´Hair anlagde sag mod de amerikanske myndigheder for denne promovering af Biblen. Sagen blev dog afvist.

* Forskellige teorier om månens oprindelse og dannelse blev præsenteret. Dette emne blev afsluttet med et videoklip fra Gustav Wieds ”Tante et og tante to” og citatet: ”Måner har den farve måner skal ha´”.

* Tycho Brahe udførte meget præcise målinger af himmellegemerne, alligevel kom han frem til en forkert konklusion i spørgsmålet om det geocentriske og det heliocentriske verdensbillede. Med Tycho Brahes udstyr kunne det nemlig ikke lade sig gøre at måle den såkaldte parallakse, som kunne bekræfte det heliocentriske solsystem.

* Charles Messier interesserede sig for kometer og han fandt mindst 13. Andre objekter, som viste sig ikke at være kometer, blev til det berømte Messier-katalog med over 100 objekter.            
      
* Forventningerne til Hubble Space teleskopet var store, men i begyndelsen var teleskopet ude af fokus. Efter en vellykket reparation i rummet blev teleskopet rettet mod et mørkt område på himlen og efter 14 dages eksponering havde teleskopet samlet lys nok til det berømte ”Hubble Deep Field” billede, som viste masser af fjerne galakser i et ellers ”mørkt” område af himlen.

* SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence”) er en gruppe radioastronomer, som leder efter intelligent liv uden for jorden. Det har været småt med nyt derude fra, men i august 1977 registrerede Jerry Ehman det såkaldte ”WOW-signal” med The Big Ear Radiotelescope. Signalet varede i 72 sekunder og var i styrke ca. 30 gange baggrundsstøjen. Kilden til signalet er aldrig blevet afsløret.

Og så var det tid til æbleskiver……

Jean Laursen